Sint Annaland, 30-01-2022

Datum: 30-1-2022

Duik nr 1289 (en 2 van 2022)
Buddy's: Solo
Zicht: Ca 1 -2 meter
Camera / Lens: Canon 7D met Sigma 14-45mm en 2x Ikelite DS160/161 
Tij: LW
Duiktijd: 65 minuten
Diepte: 5,2 meter watertemperatuur 5°C buitentemperatuur 7°C
Bijzonderheden: Het plan was om zaterdag te gaan duiken, en zondagochtend de Biesbosch rond te fietsen, maar de harde wind op zaterdag gooide roet in het eten. Zaterdagmiddag besteed aan het onderhoud van de MTB en een racefiets, en een stukje op de WattBike, maar de verwachtingen voor zondag waren veelbelovend. Geheel tegen mijn natuur in de wekker om 6 uur gezet, en zoals altijd als mijn wekker staat, ben ik gewoonlijk wel wat eerder wakker. Ik had zaterdagavond al broodjes gesmeerd, dus om half 7 vertrok ik richting Sint Annaland, waar ik een poging zou wagen om een snotolf te vinden. 

Ik kwam aan op een donkere, totaal verlaten parkeerplaats, en hoopte eigenlijk dat het snel lichter zou worden, want een nachtduik zou het zoeken er niet eenvoudiger op maken. Mijn set had ik thuis al opgebouwd, ik hoefde enkel mijn computer nog te koppelen, een kilo extra lood in de gordel te stoppen omdat ik een extra fietsshirt onder mijn pak had aangetrokken en graag iets meer lucht in mijn droogpak wilde om lekkage van het ventiel te voorkomen. Nog wat thee gedronken (en de helft door de kofferbak gegooid....) en rond kwart voor acht lag ik in het water. Helaas was het zicht geen 4 meter, zoals ik de laatste dagen gelezen had, maar ongeveer een meter aan het begin van de duik. En dan begint het zoeken dus, op de verwachte diepte. Maar 10 centimeter dieper of ondieper betekent wel een zoekbeeld van enkele meters naar links of rechts, en dat met dit zicht.......er was gelukkig amper stroming, dus ik heb op mijn gemak gezocht, na een minuut of 30 even gekeken hoever ik was, en de zoektocht in de andere richting voortgezet. De stroming begon iets op te komen, en het zicht werd iets beter, maximaal ca 2 meter, maar helaas, de gewenste snotolf kon ik vandaag niet vinden. De enige foto's die ik gemaakt heb waren wat testfoto's aan het begin van de duik, en een foto van de opkomende zon boven het haventje met de Iphone. Maar we blijven het proberen, die snotolf gaat er zeker komen de komende weken.....

De lekkage via mijn ontluchtingsventiel is nog steeds niet helemaal opgelost, mijn linkerarm voelde toch nog klam aan na de duik. Ik had het ventiel afgelopen week al gedemonteerd en in water laten weken, om zout o.i.d. te verwijderen, en dus iets meer gewicht. Wordt vervolgd.

Sint Annaland, 30-01-2022